De Westhoek kent een verscheidenheid van landschappen. De platte polders van de Moeren zijn met hun wijde velden uniek. Het landschap wordt getypeerd door rechte verbindingswegen afgezoomd met bomen en door vierkante of rechthoekige percelen. Hier en daar staat nog een oude windmolen of de resten ervan waarmee water werd opgevijzeld.
‘De wind laat er zich niet kooien ‘schreef Karel Van Nieuwkerke in zijn blog over zijn meest geliefd stuk uit de koers Gent-Wevelgem.
Midden in de natuur en het weidse landschap, weg van alle stress, hoor de stilte en herontdek de natuur. Al ben je geen vogelkenner, vogels spotten en herkennen is voor vele bezoekers een uitdaging. We brengen je alvast op weg met wat extra info, ter plaatse beschikbaar. Laat je zelf verwonderen door de bonte of groene specht, hazen en fazanten, grauwe kiekendieven, uiltjes, valkjes, reigers , wilde zwanen, .…
Op een boogscheut van La Compagnie des Moëres vind je de kaasmakerij De Moerenaar. (te voet bereikbaar) Dit familiebedrijf maakt er een 15 tal soorten kazen met de melk van eigen koeien. Je kunt er terecht in de hoevewinkel om je zelf te verwennen met de heerlijke zuivelproducten die reeds tal van internationale prijzen wonnen of om een bezoek te brengen aan de kaasmakerij zelf. Er is een klein bezoekerscentrum die de geschiedenis van de regio en het 'kaasmaken' vertelt.
Drooglegging en de onderwaterzettingen van het laag gelegen gebied De Moeren.
Op het einde van de 16e E was het gebied De Moeren een laaggelegen moeraslandschap met 2 grote poelen op de grens van het huidige België en Frankrijk. ( 30 km² waarvan 1/3 op Belgisch grondgebied.) Omdat het lager lag dan de zeespiegel werd het niet gemakkelijk om de regio droog te leggen. De Antwerpenaar Wenceslas Cobergher slaagde er, in opdracht van aartshertogen Albrecht en Isabella, tussen 1622 en 1626 in om het zoetwatermeer droog te malen na de aanleg van een 8 km lange ringvaart, een dijk en 22 windmolens. Pas in 1815 werd het gebied definitief in landbouwgrond omgezet. Deze plek was echter een strategische plaats, en het drooggelegde stuk werd later meermalen bewust onder water gezet.
WOII
Eind 1943 vrezen de Duitse bezetters een geallieerde landing op de stranden van het Nauw van Calais. Veldmaarschalk Rommel geeft in januari 1944 het bevel om de laag gelegen gebieden achter de kuststrook onder water te zetten. De Duitsers planden zo om bij landing of bevrijding zich te verschansen in Duinkerke. Zo bleef de haven onbruikbaar voor de geallieerden. In de Moeren moeten de inwoners hun dorpen vóór 15 februari verlaten. De Franse ‘Les Moëres’ stonden al in februari onder water. De Belgische bleven nog even gespaard tot 23 maart. Een berm bij de Franse grens werd doorbroken en de 'verlaten' van de Ringsloot werden geopend. In geen tijd bereikt het water een hoogte van meer dan 1 meter. Pas drie jaar na de oorlog kon opnieuw geoogst worden. De landbouwgrond moesten eerst ontzilt worden met kalk.
Op heden
Het complexe systeem van het waterafvoer naar hoger gelegen gebieden in Frankrijk gebeurt door de Westkustpolder , om het water op peil te houden wordt de regio nog steeds constant bemaald. Een bezoekje aan de St. Karelsmolen leert je er meer over.(op afspraak te reserveren)
Een authentieke vakantiewoning in het groen, vlakbij onze Belgische kust in de Westhoek
Moerkerkestraat 38630 VeurneBelgiëBE 0665 534 321
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer